Pension

Din pension är uppdelad i tre delar:

Allmän pension (lagstadgad pension)

Pension du får information om varje år i det orange kuvertet.

» Läs mer om lagstadgade försäkringar

Tjänstepension (avtalspension)

Pensionen arbetsgivaren betalar om det finns ett kollektivavtal eller separat avtal.

» Läs mer om kollektivavtalade försäkringar

Pension som du själv sparar till (enskilda försäkringar)

Till exempel aktier, räntebärande papper och fondplaceringar.

Sen finns även Svenska Lärarfonder (medlemsförsäkring)  som erbjuder fondsparande i tre olika fonder. Som medlem erbjuds du ett bra alternativ för den individuella förvaltningen av pensionskapitalet såväl i avtalspension som i premiepensionen. Låga avgifter och god förvaltning ger en god utveckling av pensionsmedlen. Du kan spara i Lärarfonder både för premiepensionen och för den kommunala avtalspensionen.
Läs mer på lararfonder.se

Tänk på att det är bra att börja pensionsspara så tidigt som möjligt eftersom en lång spartid innebär mer pengar för dig. Det blir dessutom lättare att ta förluster om du ser över ditt sparande regelbundet.

Medlemsförsäkringar

Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund har tillsammans startat Svenska Lärarfonder. Som medlem erbjuds du ett bra alternativ för den individuella förvaltningen av pensionskapitalet såväl i avtalspension som i premiepensionen. Låga avgifter och god förvaltning ger en god utveckling av pensionsmedlen. Du kan spara i Lärarfonder både för premiepensionen och för den kommunala avtalspensionen.

Läs mer på Folksam