Föräldraledighet

Om du väntar barn eller just blivit förälder har du oftast rätt till ledighet från jobbet. Har din arbetsgivare tecknat kollektivavtal kan du ha rätt till föräldrapenningstillägg eller motsvarande. Gravid- och barnförsäkringen som kan tecknas hos Lärarförsäkringar innebär en extra trygghet för dig från och med att du är gravid fram till dess att barnet eller barnen flyttar hemifrån.

Lagstadgade försäkringar

Som förälder har du i flera fall rätt att vara ledig från arbetet. Flertalet föräldraledigheter sker med ersättning från Försäkringskassan. Det är Försäkringskassan som svarar på dina frågor om de ersättningarna.

» Läs mer om lagstadgade försäkringar

Kollektivavtalade försäkringar

Du som är statligt anställd omfattas av Villkorsavtalet. Enligt avtalet har du rätt till föräldrapenningtillägg enligt vissa regler. Föräldrapenningtillägg är en ekonomisk ersättning som du får från arbetsgivaren och den kompletterar föräldrapenningen som du får från försäkringskassan.

» Läs mer om kollektivavtalade försäkringar

Medlemsförsäkringar

Lärarförsäkringar erbjuder dig som förälder eller blivande förälder dessa försäkringar:

  • Gravidförsäkring
  • Barnförsäkring
  • Barnskydd i Livförsäkringen

» Läs mer om medlemsförsäkringar

Enskilda försäkringar

De flesta försäkringsbolag erbjuder barnförsäkringar och i vissa fall även försäkringar för havandeskap. Kontakta ditt försäkringsbolag för mer information.